Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Café Exit holder kreative workshops hver uge i det nye kvindefængsel i Jyderup

(Foto: Bent Dahl Jensen)

Café Exit holder kreative workshops hver uge i det nye kvindefængsel i Jyderup

Mandag den 11. oktober 2021 var der officiel indvielse af kvindefængslet i Jyderup, og i løbet af oktober er de sidste kvindelige indsatte blevet flyttet fra Horserød og Vestre Fængsel. Nu er alle samlet i Jyderup – både varetægtsfængslede og indsatte i åbne og lukkede afdelinger.

Det har også ændret arbejdet i Café Exits kvindeklubber, hvor frivillige laver kreative aktiviteter sammen med indsatte. Før blev der holdt kreative workshops hver anden uge i Vestre Fængsel og en gang om måneden i henholdsvis Horserød og Jyderup. Nu tager frivillige og medarbejdere mindst en gang om ugen turen til Jyderup, hvor de mødes med kvindelige indsatte. 14 frivillige skiftes sammen med Sasha Carvalho til at tage til Jyderup, som regel 3-4 stykker ad gangen.

De har materialer med, så de kan lave noget kreativt sammen. Smykker er altid et hit. Andre gange laver de postkort, syr eller strikker, maler negle, knytter armbånd, maler på lærred, laver decoupage og meget andet. Ofte er der gang i flere aktiviteter samtidigt, så alle kan være med. Det sker tit, at en og anden siger, at hun ikke er kreativ. Hvis noget er vanskeligt, hjælper man hinanden, og inden kvinderne fra Café Exit tager tilbage, har alle fået lavet noget.

Kvindefængslet har 143 pladser, fordelt på 58 arrestpladser, 45 åbne pladser og 40 lukkede pladser.

Lidt statistik om indsatte kvinder, der afsoner en fængselsdom

I løbet af 2019 blev 4.749 personer indsat i fængsel for at afsone en kortere eller længere fængselsdom. 239 af de nyindsatte var kvinder, hvilket svarer til 5 % af alle nyindsatte fængselsafsonere i 2019.

Hvad kendetegner de kvinder, som i 2019 begyndte at afsone en fængselsdom?

• Over halvdelen (56,5 %) har en dom på under 4 måneders fængsel.

• Næsten hver femte (19,6 %) har en dom mellem 4 og 11 måneder.

• Knap en fjerdedel (23,9 %) har en dom på 1 års fængsel eller mere.

• Mere end hver fjerde (25,9 %) var dømt for tyveri, hæleri mv.

• Knap en fjerdedel (23,8 %) var dømt for drab, vold eller trusler – heraf drab (0,8 %) og vold eller trusler (23 %).

• Omkring hver syvende (13,8 %) var dømt for grov narkokriminalitet eller for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer.

Du kan i faktaarket læse mere om kvinder i fængsel og de forskelle, der er mellem kvindelige og mandlige indsatte.