Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Børn, der har mistet en forælder, begår mere kriminalitet

Omkring ét ud af 20 børn oplever at miste deres far eller mor, inden de fylder 21 år. En analyse fra SFI viser, at børn, der har mistet en forælder, begår mere kriminalitet end andre børn, oplyser SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Et nyt SFI-notat analyserer risikoen for kriminalitet blandt unge og voksne, der har mistet en forælder i barndommen eller ungdommen. Analysen bygger på registerdata for hele årgang 1984 og deres forældre.

Undersøgelsen viser klart, at børn og unge, der i løbet af deres barndom har mistet en eller begge forældre, begår mere kriminalitet end andre børn. For årgang 1984 er det 33,7 pct. af dem, der ikke har mistet en forælder, der som 30-årig har været sigtet for en eller flere lovovertrædelser. For dem, som har mistet en forælder, er det 41,9 pct., der har været sigtet som 30-årig. Forskeren bag undersøgelsen påpeger dog, at en del af de unge kan have været kriminelle allerede inden forældrenes død, men selv når man korrigerer for det forhold, så er unge, der har mistet en forælder, stadig signifikant overrepræsenterede i statistikkerne.

Undersøgelsen viser samtidig, at 11-14-årige børn, der mister en forælder, er i særlig stor risiko for efterfølgende at komme på kant med loven.

Forskeren bag undersøgelsen pointerer, at selv om der er en sammenhæng mellem det at miste en forælder og senere kriminalitet, så er der ikke nødvendigvis tale om, at forælderens død er årsagen til kriminaliteten.