Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Befolkningen støtter den danske fængselsmodel

Danskerne mener, det er vigtigst, at de indsatte har rimelige afsoningsvilkår, gode relationer til fængselsbetjentene og at de kommer væk fra kriminalitet. Det viser en meningsmåling, som Danmarks Statistik har lavet for Fængselsforbundet. Det skriver på Fængselsforbundets netavis. Netavisen skriver videre:

Helt overordnet mener danskerne, at Kriminalforsorgens vigtigste opgave er få de dømte tilbage til samfundet. Det er vigtigere end at straffe. Et stort flertal på 61 procent af de adspurgte mener, at den resocialiserende vinkel er vigtigst. Hvorimod 35 procent mener, det vigtigste er, at dømte modtager deres straf.

Når man ser på, hvordan danskerne forholder sig til sikkerheden i fængslerne, tegner der sig et billede af, at de går ind for dynamisk sikkerhed. Også selvom de fleste givetvis ikke kender begrebet. 63 procent svarer i undersøgelsen, at god kontakt mellem indsatte og ansatte er vigtigst for at fængselsbetjente kan opretholde orden og sikkerhed i fængslerne.

Det er langt flere, end de danskere som ser statisk sikkerhed i form af alarmer, metaldetektorer og andet sikkerhedsudstyr som det vigtigste. Det er der nemlig kun 31 procent, som svarer.

Når man sammenligner Fængselsforbundets meningsmåling med tidligere undersøgelser, er der noget, der taler for, at danskerne faktisk er blevet mildere stemt i forhold til at straffe, end de var tidligere. Det mener Linda Kjær Minke, der er lektor i kriminologi ved Syddansk Universitet.

”I 1995 viste en undersøgelse, at 53 procent mente, at det danske fængselssystem behandlede de
indsatte for mildt. I Fængselsforbundets undersøgelse er der 56 procent, der mener, de indsatte behandles passende. Det tyder på, at befolkningen i dag er mindre optaget af at straffe. En europæisk undersøgelse fra 2012 viser for øvrigt samme tendens,” siger hun til Fængselsforbundets netavis.