“Færre tidligere indsatte falder tilbage og får en ny dom, viser tal fra Kriminalforsorgen.” Det skriver DR Nyheder, som bl.a. har interviewet Malik Mathiassen, der synger med i Fangekoret og kommer i Café Exit. DR har også talt med en anden af Fangekorets medlemmer, Hans Andersen, der er informationsmedarbejder i Café Exit.
I artiklen på DR Nyheder hedder det videre:
”Hvert år opgør Kriminalforsorgen, hvor mange tidligere indsatte, der modtager en ny dom inden for to år. Malik er en del af statistikken – både den dårlige og den gode. For han har siddet inde, men siden han kom ud i 2013, har han holdt sig væk fra kriminalitet.
I nogle år har udviklingen ellers set trist ud – flere og flere faldt tilbage til kriminalitet. Men i 2010 knækkede kurven. 25,3 procent – eller hver fjerde – holder sig nu ikke på dydens smalle sti, to år efter de har afsonet, og det er et fald på 9,3 procent.
– Det synes jeg er meget, forklarer Annette Esdorf, der er centerdirektør for Center for Straffuldbyrdelse i Kriminalforsorgen. Nogle af de medvirkende årsager er det løft, man har givet de forebyggende tiltag i fængslerne. Alle fængsler tilbyder uddannelse indtil 10. klasse til de indsatte, og misbrugere har mulighed for at komme i behandling.”
I artiklen nævnes også betydningen af at have et godt netværk, når man løslades fra fængslet.
”Det er derfor, Malik Mathiassen sidder og viser sit spritnye kørekort frem på Café Exit i København i dag. Caféen er et mødested for mennesker som ham – tidligere indsatte, der har brug for hjælp og vejledning til at komme i gang med et nyt liv uden for tremmerne.”
– Det er jo fantastisk, at der er nedgang i kriminaliteten, udbryder Hans Andersen, der er informationsmedarbejder i caféen, når snakken falder på de nye tal fra Kriminalforsorgen. Men han er bange for, den udvikling ikke fortsætter. For han mener, at betjentene bruger for meget tid på visiteringer og ransagninger af cellerne.
– Det skal til, men det tager fokus fra den positive udvikling med at få de indsatte i uddannelse og arbejde, ærgrer han sig.
- Læs og hør Malik Mathiassen fortælle, hvad der især hjalp ham ud af kriminalitet – link i bunden af artiklen på DR’s hjemmeside.