Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Nyt lovforslag: Ny efterretningsenhed skal overvåge både indsatte og pårørende

Justitsministeren vil oprette en ny efterretningsenhed i Kriminalforsorgen. Beføjelserne er for vidtgående, siger kritikere. Det skriver Politiken.dk.

Af lovforslaget, der i denne uge er sendt i høring, fremgår det, at den nye specialenhed via aflytninger af besøg, telefonsamtaler og brevvekslinger skal udarbejde »trusselsvurderinger og efterretningsanalyser«. De ansatte får også ret til at gennemlæse de indsattes mobiltelefoner uden retskendelse, og det skal være muligt at afskære indsatte fra kommunikation med omverdenen, hvis der er mistanke om radikalisering, skriver Politiken.dk.

Kritikere ser overvågningsbeføjelserne som alt for vidtgående. Blandt andet lægger lovforslaget op til, at det bliver muligt for efterretningsenheden også at indsamle oplysninger om ikke-dømte personer, som de indsatte er i kontakt med. Dermed risikerer konen, manden eller besøgsvennen at blive registreret, og deres oplysninger videregivet til andre myndigheder, hvis det skønnes nødvendigt.

”Det smager af overvågningsstat, hvis man ikke kan besøge en indsat i et fængsel, uden at der foreligger mulighed for, at man blive underkastet efterforskning,” mener Anette Storgaard, professor i straffefuldbyrdelsesret på Aarhus Universitet, til Politiken.dk.

 

Relaterede artikler: