Fra årsskiftet er der trådt en ændring af straffeloven i kraft, som afskaffer sagsomkostninger for demente personer, der dømmes, men er for syge til straf, skriver Information.dk.
Information beskrev den 6. december 2016 en sag fra Retten i Glostrup, hvor en dement kvinde, der var for syg til at blive straffet, blev dømt til at betale sagsomkostninger.
I artiklen fortalte den tidligere frisørmester og pensionist Allan Mortensen fra Rødovre om sin 78-årige demente kone: I to tilfælde havde hun slået social- og sundhedshjælpere på det plejehjem, hvor hun var indlagt, og efterfølgende blev hun i maj 2016 dømt til at betale 13.000 kroner. Det skete på trods af, at domsmandsretten erkendte, at den demente kvinde var utilregnelig i gerningsøjeblikkene og desuden for syg til at blive straffet. I stedet blev hun dømt til fortsat at være anbragt på den skærmede afdeling på plejehjemmet, hvor hun i forvejen boede.
Men lovændringen, der blev vedtaget enstemmigt af alle Folketingets partier, får domstolene nu mulighed for i en konkret straffesag at vurdere, om det er rimeligt, ”at en person, der som følge af sin psykiske tilstand idømmes andre foranstaltninger i stedet for almindelig straf, skal betale sagens omkostninger”.