Indsatte i landets fængsler og arrester har ikke længere mulighed for at få besøg eller komme på udgang. Fængselsportene er smækket i, efter at Kriminalforsorg i løbet af ugen besluttede sig for en målrettet begrænsning af risiko for coronasmitte, som afskærer al færden ind og ud af fængsler og arrester mest muligt, skriver Politiken.dk. Det har ført til mindst 70 klager fra indsatte og pårørende, skriver Folketingets Ombudsmand.
Samtidig har Aske Barfod Sivesgaard og 13 andre indsatte på Kragskovhede Statsfængsel skrevet til Politiken om de aktuelle forhold:
»Listen over restriktioner bliver længere dag for dag. Man har nu frataget os al orlov og ledsaget udgang, alle besøg fra pårørende, al mulighed for arbejde og skolegang, og fængslets træningsfaciliteter er lukket. Samtidig betyder nedskæringer i fængselspersonalet, at indsatte ikke kan få den nødvendige socialrådgivning, økonomisk rådgivning eller lægehjælp,« lyder det blandt andet fra de indsatte.
Strafferetsadvokat Mette Grith Stage har været i kontakt med fem af sine varetægtsfængslede klienter, og hun sporer en »kæmpe« frustration. Langt de fleste varetægtsarrestanter er underlagt besøgs- og brevkontrol. Derfor er det heller ikke muligt for de indsatte at ringe ud, idet samtalen skal overvåges af politiet. Advokaten appellerer til politi og anklagemyndighed om at overveje, om der i det mindste kunne åbnes for en telefonisk kontakt ud af fængslet for varetægtsarrestanter. Hun foreslår, at politiet lytter med på telefonopkaldet, skriver Politiken.dk.
Folketingets Ombudsmand oplyser på sin hjemmeside, at man så hurtigt som muligt vil sende et svar til klagerne og oplyse dem om, at de først må henvende sig til Kriminalforsorgen, da Ombudsmanden normalt ikke behandler en klage, før myndigheden selv har taget stilling til sagen.
”Jeg har stor forståelse for, at situationen er ubehagelig for de indsatte, der er en af de grupper i samfundet, som i særlig grad mærker virkningen af de tiltag, der tages for at bekæmpe spredningen af coronavirus. Noget tyder desværre på, at der i landets fængsler har spredt sig en opfattelse af, at ombudsmanden kan give strafafbrydelse. Det kan jeg ikke,” siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger. Han beder i stedet de indsatte og pårørende om i første omgang at henvende sig til Kriminalforsorgen.
• Læs hele artiklen på Politiken.dk
Relaterede artikler:
• 14 fængselsindsatte om coronaregler: Vores rettigheder bliver krænket. Vi må ikke engang have videoopkald med vores børn, Politiken.dk, 21-03-2020 (betalingsartikel)
• Stort antal indsatte klager over coronatiltag, Folketingets Ombudsmand, 21-03-2020