Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kritik af, at forsvarsadvokater uddeler gratis sponsortøj til indsatte i fængsler

Indsatte i danske fængsler og arresthuse går klædt i hættetrøjer, t-shirts og huer med firmanavne og telefonnumre på nogle af Danmarks største advokatkontorer inden for strafferet – herunder firmaer, der huser stjerneadvokater som Michael Juul Eriksen og Mette Grith Stage, skriver Radio24syv.

Advokaterne uddeler ifølge radiostationen reklametøjet, fordi der er kamp om de “lukrative” indsatte, der hver især kan indbringe advokaten flere hundrede tusinde kroner i forsvarersalær. Men metoden møder nu kritik fra en række advokater og fængselsbetjente, fordi tøjet kan fungere som pression.

“De indsatte befinder sig i en sårbar situation. De har normalt allerede en forsvarer, og de kan ikke bedømme, om den advokat, der vil “købe dem” med reklametøj, er bedre end den advokat, de har i forvejen. Og det er slet ikke sikkert, at det er i den indsattes interesse at skifte forsvarer,” siger formand for Advokatrådets strafferetsudvalg, Sysette Vinding Kruse, til Radio24syv.

Radio24syv har talt med tillidsmænd, der repræsenterer 15 arrester over hele landet samt en lang række advokater og indsatte, som alle bekræfter fænomenet. I nogle arrester har fængselsbetjentene forgæves forsøgt at forbyde reklametøj.

 

Kritik af advokaters uddeling af sponsortøj

Advokaters uddeling af sponsortøj møder kritik fra flere sider.

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, er ifølge Politiken.dk oprevet over advokaternes metoder. Han mener, at politikerne bør forbyde ”den der trafik fra forsvarsadvokater til de indsatte”.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, skriver på Twitter, at ”det skal stoppes”. Og Det Konservative Folkeparti skriver også på det sociale medie, at fænomenet er ”dybt forargeligt”, skriver Politiken.dk.

Justitsminister, Søren Pape (K), opfordrer Advokatrådet til at rydde op i egne rækker:

“Jeg synes, det er helt forargeligt, at vi har advokater, der på den her måde deler gaver ud for egen vindings skyld, og jeg mener også, at det er i strid med advokaternes egne etiske retningslinjer,” siger Søren Pape til Radio24syv.

Forsvarsadvokat Anders Boelskifte, der er formand for Foreningen af Beneficerede Advokater i København, mener, at man kan sammenligne reklametøjet med rygmærker, som ellers er forbudte at bære i de danske fængsler:

“Det er mig fuldstændig ubegribeligt, at Kriminalforsorgen på den ene side forbyder uniformering i form af rygmærker, der signalerer tilhørsforhold til en bestemt gruppe, men samtidig tillader, at de indsatte uniformerer sig med tøj, der viser et tilhørsforhold til et bestemt advokatfirma,” siger Anders Boelskifte til Radio24syv.

Una Jensen, der er områdedirektør hos Kriminalforsorgen i Midt- og Nordjylland, siger, at det ikke er i orden, at forsvarsadvokater uddeler huer og trøjer med firmalogoer til indsatte i danske fængsler.

”Helt grundlæggende så er det ikke noget, vi synes skal finde sted,” udtaler hun ifølge Politiken.dk.