Beslutningen om at etablere et fængsel kun for kvinder blev truffet i november 2017 i forbindelse med en aftale om Kriminalforsorgens økonomi for 2018-2021, som den daværende VLAK-regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) indgik med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
Beslutningen blev truffet ud fra forventning om, at et kvindefængsel:
- vil give bedre sikkerhed for indsatte kvinder i forhold til at undgå chikane og seksuelle og fysiske overgreb fra mandlige indsatte, og
- give mulighed for en mere tilpasset indretning af aktiviteter og beskæftigelse for kvindelige indsatte.
Samtidig henviser partierne til, at der i Norge og Sverige er egentlige kvindefængsler.
Brugerundersøgelse fra 2015
To år forinden havde Kriminalforsorgen foretaget en brugerundersøgelse af indsattes oplevelse af seksuel chikane og seksuelle overgreb fra medindsatte.
Undersøgelsen fra 2015 viste, at 18 procent af 93 adspurgte kvinder indsat i fængsler svarede, at de var blevet seksuelt chikaneret af medindsatte. Det svarer til 16 indsatte. Ni procent af de indsatte kvinder svarede i undersøgelsen, at de har været udsat for seksuelle overgreb. Det svarer til 8 indsatte.
4 procent af de indsatte mænd svarede, at de havde oplevet seksuel chikane og 2 procent svarede, at de havde oplevet seksuelle overgreb fra medindsatte.
Undersøgelsen viste også, at omkring 70 procent af episoderne, hvor indsatte mænd og kvinder oplevede seksuel chikane eller seksuelle overgreb i 2015, ikke blev anmeldt til personalet eller andre.
Det fremgår ikke af undersøgelsen, hvem der stod bag chikanen eller overgrebene.
Brugerundersøgelsen blev foretaget blandt 3.281 indsatte i fængsler og arrester, hvoraf 2.095 deltog i undersøgelsen, hvilket giver en svarprocent på 64 procent. 93 af deltagerne var kvinder (4 %), 1.980 var mænd (96 %) og resten (1 %) uoplyst.
”Den eneste effektive løsning er et rent kvindefængsel”
”Den eneste effektive løsning er et rent kvindefængsel, og det er jeg glad for, at vi nu får mulighed for at lave,” udtalte den daværende straffuldbyrdelsesdirektør i Kriminalforsorgen, Lykke Sørensen, få dage efter beslutningen om at omdanne Jyderup Fængsel til et rent kvindefængsel.
”Vi vil ikke acceptere, at de kvindelige indsatte udsættes for krænkelser eller bringes i afhængighedsforhold til mandlige indsatte under deres afsoning – og selvom vi med de nuværende løsninger på matriklerne har forsøgt at afskærme kvinderne fra mændene, så meget det er muligt, kan vi ikke forhindre dette fuldt ud,” sagde Lykke Sørensen.
Kriminalforsorgen oplyste i samme artikel, at kvindefængslet vil blive indrettet med familie- og besøgsfaciliteter, der er målrettet kvinder. ”Det gælder også i forhold til de få kvinder med mindre børn på 0-3 år, som af væsentlige sociale grunde undtagelsesvis har fået tilladelse til at være hos deres mor i kortere eller længere tid under afsoningen. De små børn vil altså fremover ikke kunne møde mandlige indsatte.”
Det blev også oplyst, at der fortsat vil være mulighed for, at kvinder kan varetægtsfængsles og afsone kortere domme i lokale arresthuse, især der hvor afstanden til Jyderup er meget stor.
Læs mere
• Aftale om kriminalforsorgens økonomi 2018-2021, 28-11-2017
• Kvindefængsel er den bedste løsning, Kriminalforsorgen, 03-12-2017
• Brugerundersøgelse 2015. Holdninger og vurderinger blandt indsatte i fængsler og arresthuse – Samlet rapport, Kriminalforsorgen, januar 2016