Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Gastronomuddannelse i Storstrøm Fængsel kan hjælpe indsatte i job efter løsladelsen

”Det er ekstremt flot, at de giver mulighed for, at indsatte kan tage en uddannelse som gastronom med speciale i smørrebrød og catering og dermed komme direkte ud i job og bidrage til samfundet, når de løslades.” Sådan lyder det i begejstrede vendinger fra Peter Dexters og Tom Hansen (hhv. organisationschef og projektmedarbejder i Café Exit), efter at de i september deltog i en restaurantaften i Storstrøm Fængsel med omkring 100 deltagere.

Aftenen var led i gastronomuddannelsen, som 13 indsatte er i gang med. To-tre gange om året bliver der holdt et sådant arrangement, primært for at give de indsatte den bedst mulige uddannelse.  De serverede en flot 5-retters menu for fængselsbetjente og andre ansatte samt gæster udefra, heriblandt repræsentanter fra direktoratet, områdekontoret og områdedirektøren samt eksterne samarbejdspartnere.

Ind imellem serveringen var der fællessang, og kirkens fangekor optrådte under ledelse af Louise Tuxen. I pausen var der mulighed for at købe ting, der er produceret i fængslets værksteder, ligesom der blev vist rundt i køkkenet.

Gastronomuddannelsen

Indsatte kan – ud over grundforløbet – tage en fuld uddannelse som gastronom med speciale i smørrebrød og catering i fængslet. Enhedsleder for beskæftigelsen, Lasse Præstegaard, fortæller, at indsatte, der har gennemført grundforløbet, kan søge en læreplads i produktionskøkkenet. Det er godkendt til at have 12 elever, og på nuværende tidspunkt er syv lærlinge i gang med uddannelsen. Lokale studerende kan også søge en læreplads i produktionskøkkenet i fængslet. De civile elever uddanner sig til ernæringsassistenter. (Den uddannelse kan du læse mere om her.)

Lasse Præstegaard så gerne, at det var muligt at tilbyde en komplet kokkeuddannelse i fængslet. ”Men desværre mangler vi blandt andet ’a la carte servering’, for at blive godkendt til dette,” siger han.

Storstrøm Fængsel er det eneste fængsel i Danmark, hvor indsatte kan gennemføre hele gastronomuddannelsen. Det er også muligt at tage grundforløb til andre uddannelser i fængslet (se boks). Der kan være 6 indsatte på alle grundforløb i køkkenet, og der kører et grundforløb om året.

Resocialisering gennem positiv socialisering

Peter Dexters og Tom Hansen siger efter restaurantaftenen, at det er flot, at fængslet gør det muligt for indsatte at tage en uddannelse, som de kan bruge, når de løslades. De mener videre, at den slags tiltag kan være med til at rekruttere og fastholde personale.

”Det ambitiøst og rigtigt at udvide denne mulighed til andre erhvervsuddannelser, hvor der også er stor mangel på arbejdskraft og gode muligheder for at skabe sig et stærkt forsørgelsesgrundlag,” siger de med henvisning til, at fængslet ønsker at udbygge uddannelsestilbuddene til indsatte. Desuden finder de det ”innovativt og ekstremt stærkt”, at fængslet også optager lokale studerende til uddannelsen som ernæringsassistent, hvorved de får en uddannelse af høj kvalitet uden at skulle flytte til storbyen, og samtidig bidrager de til resocialisering gennem positiv socialisering.

EUD grundforløb 2 på fire værksteder i Storstrøm Fængsel

  • Smedeværksted
  • Tømrerværksted
  • Malerværksted
  • Produktionskøkken

Links

Læs mere om Storstrøm Fængsel

Se brochure om uddannelse og beskæftigelse i Storstrøm Fængsel

Højsikret fængsel åbner uddannelse for indsatte, TV2, 14-09-2023

Bliv uddannet i smørrebrød og catering, 3F