Gadepræst Mette Birk i Aarhus glæder sig til de opgaver, der venter, når hun fra 1. maj bliver tilknyttet Café Exit i Aarhus på kvart tid som en del af sit arbejde.
”Jeg har tidligere stiftet bekendtskab med Café Exit i København, og jeg syntes, at det var vildt interessant – og lige en brugergruppe for mig. Så det var rigtig fedt, da biskoppen spurgte, om jeg havde lyst til at overtage den stilling,” siger Mette Birk. Sammen med biskop Henrik Wigh-Poulsen deltog hun kultureftermiddagen mandag den 11. april.
”Det var superhyggeligt. Der var nogle rigtig søde mennesker, og det var et enormt varmt sted at være. Det glæder jeg mig rigtig meget til at være med i.”
Præst med en usynlig menighed
Mette Birk har sin base i Aarhus Domkirke, og hun har gennem sit arbejde kontakt til flere andre foreninger og grupper på det frivillige sociale område.
Hvordan kommer arbejdet blandt indsatte og tidligere indsatte til at hænge sammen med dit øvrige virke som gadepræst?
”Mit felt er at arbejde med udsatte af den ene eller anden karakter. Der var engang en journalist, som sagde, at jeg havde en usynlig menighed, og det er faktisk meget godt ramt. For jeg tager mig af alle dem, der ikke passer ind nogen steder.
Der er mange mennesker, som udadtil ser ud til at være mennesker, der har det alletiders og klarer sig godt, men som indadtil har det enormt svært og ikke passer ind i noget system, eller som er sat ud i forhold til resten af samfundet.
Det er dem, jeg prøver at ramme. Det er supersvært, for de ser jo ud til at være helt almindelige mennesker, men de har det bare rigtig svært med at vende tilbage til livet på den ene eller anden måde. På den måde er der en stor lighed i forhold til at skulle arbejde med indsatte, når de skal til at løslades.”
Mange samtaler
Det må være en gruppe, som det kan være svært at komme i kontakt med. Hvordan er det?
”Jeg har valgt at være oplysende frem for at være opsøgende. For det opsøgende kan hurtigt blive forbundet med noget pjat. Mennesker er meget blufærdige og private omkring deres tro i dag, så det vil være fuldstændigt meningsløst, for den ægte, store samtale får du ikke på gaden.
Så jeg har valgt at gøre meget mere af oplysende karakter. Jeg gør meget opmærksom på, at jeg findes som et tilbud, hvor folk kan henvende sig, hvis de har brug for en at snakke med. Og det er der rigtig mange, der benytter sig af.”
Er det enkeltsamtaler eller længere forløb?
”Det er næsten altid samtaler, som bliver til et længere forløb. Og tit er det sådan, at man i en periode ikke hører fra en person, men så ramler det hele igen – og så tager vi den op igen.”
Onsdagsgudstjenester på 20 minutter
Omkring en gang om måneden står Mette Birk for en kort gudstjeneste onsdag middag kl. 12 i Aarhus Domkirke. Det er en frokostgudstjeneste, der varer 20 minutter.
”Jeg elsker disse gudstjenester. For det er meget nede på jorden, og det varer 20 minutter, så er du ude igen. Der kommer mange mennesker, deriblandt også mange af mine brugere. For det er overskueligt, og det er ikke så højkirkeligt. Og så er det meget nærværende.”
Gadepræst Mette Birk har kontor i Domkirkens sognegård i Aarhus midtby.