Arresthusene er overbelagte, der er ikke personale nok og forholdene skaber en dehumanisering af de indsatte. Det er nogle af de betragtninger fem forsvarsadvokater kommer med til K-NEWS, nyhedsmediet om juraens verden. Kriminalforsorgen anerkender, at den nuværende situation er problematisk for både ansatte og indsatte.
K-NEWS har tidligere skrevet om, hvordan knap tre fjerdedele af de danske arresthuse er fyldt til randen eller ligefrem overfyldte. Men hvis man spørger en række forsvarsadvokater, der i forbindelse med deres arbejde bevæger sig meget rundt i de danske arresthuse, er pladsmangel ikke det eneste problem.
”Problemet er, at når forholdene er så dårlige, som de er nu, så gør man sig selv en bjørnetjeneste. Dels er der risiko for, at de kriminelle forhærdes. Men samtidig bliver det jo sværere og sværere at se sig selv i øjnene som samfund, hvis vi ikke kan tilbyde vores udsatte kriminelle ordentlige forhold. Og i arresthusene er de endda alle uskyldige, fordi de jo endnu ikke er dømt for noget. Hvilket vel kun gør vores forpligtelse til at behandle dem ordentligt endnu større,” siger forsvarsadvokat ved Schønnemann Advokatfirma, Anders Schønnemann, til K-NEWS.
Lidt i samme dur lyder det fra en anden forsvarsadvokat Mette Grith-Stage fra Stage Advokatfirma: ”Det der med, at vi skal have flere i fængsel, det er jo noget som normalt er godt valgstof, og vi ser mange politikere bryste sig af , at de er ”though on crime”. Men så hører det altså naturligt med, at der også skal kanaliseres nogle ressourcer ud i fængselsvæsenet, hvilket politikerne glemmer, og det synes jeg ikke er okay. Mange af politikerne ville have godt af at komme ud og se, hvordan det rent faktisk fungerer i arresthusene, og hvor pressede personalet er,” siger hun og tilføjer, at ressourcemanglen også er et problem i fængslerne, og at formålet med højere straffe er misforstået, hvis man ikke tilføjer flere ressourcer til både arresthuse og fængsler, så der er overskud til at resocialisere de indsatte. ”Ellers ender de bare med at blive endnu større banditter. Og det er et samfundsmæssigt problem,” siger hun til K-NEWS.