”Hvordan straffer vi bedst?” og ”Kan man finde den rette balance, hvor borgernes retsfølelse tilgodeses samtidig med, at vi nedbringer antallet af fremtidige ofre for kriminalitet?”
De spørgsmål var på dagsordenen, da Café Exit på Folkemødet indbød til debat om retsfølelsen. Østifterne og Oak Foundation Denmark lagde telt til debatten, der blev modereret af Gertrud Højlund (studievært på TV2).
Dansk Folkepartis retsordfører, Mikkel Bjørn, sagde, at det er nødvendigt med hårde straffe for at bevare respekten for retssamfundet og for at hindre selvtægt. Han mente, at hårde straffe har en afskrækkende effekt, og at der ikke straffes hårdt nok i dag. Der er for mange, som får for milde straffe, mener Mikkel Bjørn. Han tilføjede, at han ikke er imod resocialisering – forudsat, at den har en effekt.
Kasper Asmussen, der har afsonet en narkodom og nu studerer psykologi og er frivillig i Café Exit, sagde, at det er naivt at tro, at straftruslen afholder folk fra at begå kriminalitet, da mange forbrydelser sker impulsivt.
Kasper fortalte også, at han under afsoningen mødte en præst, der fik ham til at se, at det var muligt at få et andet liv. Det gjorde, at han begyndte at uddanne sig og tog en HF-eksamen i fængslet og begyndte bagefter på psykologistudiet. Kasper tilføjede, at han ikke havde kunnet uddanne sig i fængslet uden hjælp fra Café Exit og lektiehjælp fra Ungdommens Røde Kors.
Linda Kjær Minke, der er professor i kriminologi ved Syddansk Universitet, sagde, at vi ikke ved ret meget om, hvad straffens længde betyder i forhold til at begå kriminalitet. Men vi ved, tilføjede hun, at risikoen for at blive opdaget for det, man har tænkt sig at begå, spiller en større rolle end truslen om straf.
Hun sagde også, at indsatte, som ønsker at tage en uddannelse, mens de er i fængsel, kan være udsat for et socialt pres fra andre indsatte.
Forsvarsadvokat Mette Maria Lorentzen, der også har været anklager, sagde, at der er for meget fokus på følelser, så det bliver enkeltsager, der stjæler billedet. Hun ønsker mere fokus på, hvad der hindrer folk i at begå ny kriminalitet For det vigtigste er, at det ikke sker igen.
Folketingsmedlem Maria Durhuus (S), der også er medlem af Folketingets retsudvalg, skulle også have deltaget i debatten, men blev forhindret.