Madklubben er et frirum for tidligere indsatte

Madklubben er et frirum for tidligere indsatte

Rundt om køkkenbordet står en lille gruppe og snitter grøntsager, piller løg, skræller gulerødder og kartofler. De er i gang med at tilberede den mad, de et par timer senere slutter med at spise sammen. Undervejs kommer flere til. Sådan er det hver torsdag, når Café Exits madklub mødes i Apostelkirken i København. Her kommer kvinder og mænd, der har afsonet en fængselsdom og nu er i gang med at finde fodfæste i samfundet uden for fængselsmurene. Her finder de et fællesskab og et frirum, hvor de kan være sig selv.

”Det er guld værd at komme her. Det er det eneste fællesskab, jeg har,” siger Michael. Han har siden slutningen af 2019 taget turen fra Slagelse til København hver uge for at være med. Og onsdag tager han samme tur for at være med i brætspilscaféen, der blev oprettet i sommeren 2023 på initiativ af en af deltagerne i madklubben.

Det er snart fire år siden, Jan begyndte at komme i madklubben, og han har sin datter med hver gang. ”Jeg elsker torsdag, når der er madklub. Jeg oplever en indre ro, når jeg er her. Der er en god stemning, og vi hjælper hinanden, hvis nogen har problemer af en eller anden art,” siger han.

En kvinde, som ønsker at være anonym, fortæller, at hun lige efter løsladelsen mest sad hjemme i sin lejlighed og dårligt turde gå ud for at købe ind. Men da hun en dag var med i Føtex for at handle ind til maden, opdagede hun, at det gik okay. ”Så en ting er, at madklubben er et frirum, men den har også hjulpet mig til at turde prøve nogle andre ting,” siger hun. Hun fortæller, at hun under og efter afsoningen har haft en frivillig mentor i Café Exit, som også har været til stor hjælp for hende.


Foreløbige tal: 38 drab i 2023. Laveste antal siden 2006

38 personer blev dræbt eller udsat for dødelig vold i 2023, skriver Politiken.dk. Det viser en opgørelse, som Ritzau har foretaget ved bl.a. at indhente oplysninger fra politiets kredse.

Det er – hvis tallet holder – 17 færre end i 2022. Og det vil være det laveste antal drab siden 2006. Det viser en gennemgang af tal fra Danmarks Statistik over antallet anmeldte drab.

Statistikbanken indeholder oplysninger tilbage til 1995. Som det fremgår af kurvegrafikken nedenfor, svinger antallet af anmeldte drab fra år til år, og til tider forekommer der store udsving.

Kun to gange tidligere siden 1995 har antallet af drab ligger under 40 – i 2006 og 2021.

Læs hele artiklen på Politiken.dk


Café Exit Odense lukker tidligere den 29. februar

Torsdag den 29. februar 2024 lukker Café Exit i Odense allerede kl. 14.15.


Om Café Exit

Café Exit er en forening, der arbejder for at støtte indsatte og tidligere indsatte til at leve som aktive mennesker uden kriminalitet. Det gør vi gennem en række tilbud, der bl.a. omfatter kultureftermiddage, gældsrådgivning, mentorforløb, rådgivning om job og uddannelse, bisidderfunktion, samtaler med frivillige terapeuter, workshops og meget mere.

Café Exit har afdelinger i København, Odense og Aarhus. Ud over de faste medarbejdere er der tilknyttet omkring 130 frivillige, som hjælper med en række aktiviteter i og uden for fængslerne.

Du kan læse mere om vores arbejde på CafeExit.dk – og på Facebook kan du løbende følge med i, hvad der sker i vores afdelinger i København, Odense og Aarhus.

Du kan støtte Café Exits arbejde ved at blive medlem eller ved at sende et gavebidrag.


Kommende begivenheder


    Café Exit

    *|LIST:EMAIL|*