Fortsat åbent for samtaler og rådgivning – men husk at aftale tid i forvejen

Fortsat åbent for samtaler og rådgivning – men husk at aftale tid i forvejen

Brugere kan fortsat benytte Café Exits tilbud om samtaler og rådgivning, men det er vigtigt, at man på forhånd aftaler en tid med den enkelte medarbejder, så vi undgår, at der bliver trængsel. Du kan finde telefonnumre og mailadresse ved at klikke på “Medarbejdere” i den røde bjælke i toppen af hjemmesiden.

Desværre er vi på grund af de aktuelle corona-restriktioner nødt til at aflyse madklubber og kultureftermiddage indtil videre. Vi håber, at det snart igen bliver muligt at samles til samvær og spisning i større grupper.

 

Fokus på høje renter på indsattes sagsomkostninger

Mange indsatte står med en stor gæld, når de løslades fra fængslet, fordi de bliver opkrævet for sagsomkostninger, som ofte udgør et 6-cifret beløb. Denne gæld kan være en stor barriere i forhold til at ville vende tilbage til en tilværelse i samfundet uden kriminalitet. Gælden motiverer ikke til at finde et arbejde eller gå i gang med en uddannelse. Det er en problematik, vi i Café Exit kender fra mange af vores brugere. Vores økonomi- og gældsrådgivning er et af de mest benyttede tilbud blandt vores brugere.

Vi har også gentagne gange nævnt problematikken, når vi har haft møder og samtaler med politikere.

I de seneste uger har der været ny politisk opmærksomhed på problemet. Især på det forhold, at indsatte efter løsladelsen skal betale 8 % i renter på deres gæld fra sagsomkostninger. Det vil to af regeringens støttepartier, Radikale Venstre og SF, have ændret, så dømte, der er færdige med at afsone, ikke skal betale 8 procent i renter på deres gæld fra sagsomkostninger. Det skriver Politiken.dk, som også oplyser, at justitsministeren erklærer sig klar til at se på reglerne.

Annette Olesen, der er lektor i kriminologi på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet og forsker i gælden fra straffesager, siger til Politiken.dk, at hun ikke er i tvivl om, at rentetilskrivningen har forværret et allerede eksisterende problem.

»Det er ikke nyt, at gælden fra straffesager er et stort problem for mange, men det er relativt nyt med rentetilskrivning, og det gør det kun endnu sværere for folk i den gruppe at betale. Det vil sige, at incitamentet bliver endnu lavere for at arbejde eller uddanne sig,« siger Annette Olesen til Politiken.dk.

En af dem, der kender til problemet med de høje renter, er Hans Andersen, der er informationsmedarbejder i Café Exit. »Da jeg blev løsladt, fik jeg et brev fra Skat, hvor der stod, at jeg skyldte dem en halv million kroner for sagsomkostninger. Det var den første hilsen, jeg fik fra samfundet, efter jeg havde afsonet min straf. Det betyder, at man på et nanosekund bliver demotiveret og synker ned i en form for håbløshed«, siger Hans Andersen til Politiken.dk. Han blev i 2004 løsladt efter at have afsonet 10 år i fængsel.

Hans Andersen kom ud til en gæld på en halv million kroner, men siden er gælden kun vokset. Hans månedsløn rækker kun til at betale en del af renterne. Hans Andersen har indgået en aftale om at betale 3.000 kroner om måneden efter skat. Det er 36.000 kroner om året, men renterne på hans gæld er på over 40.000 kroner om året, skriver Politiken.dk.

I en lederartikel bakker Politiken op om forslaget fra RV og SF: ”Derfor er det oplagt, som foreslået af SF og Radikale, at fjerne ’rockerrenterne’ fra sagsomkostningerne og desuden sikre en gældssanering, så de tidligere indsatte kan få en chance for at komme væk fra den kriminelle løbebane. Det er allerede sket i Sverige og Norge, hvor der er fundet løsninger på problemet til gavn for staten og den enkelte uden at gå på kompromis med retsfølelsen i befolkningen.”

Links til relaterede artikler:

 


Du kan støtte Café Exits arbejde ved at blive medlem eller ved at sende et gavebidrag.

Café Exit

*|LIST:EMAIL|*