Bent Dahl Jensen,
Langt færre indsatte i de danske fængsler bliver prøveløsladt. Det viser nye tal fra Kriminalforsorgen, skriver DR Nyheder.
I 2017 fik 35 procent af de indsatte, der ansøgte om at blive prøveløsladt efter at have siddet to tredjedele af deres straf, afslag. Det er det højeste tal nogensinde, og tallet er steget stødt de seneste år.
Fra 2005-2015 lå afslagsprocenten for prøveløsladelser efter 2/3 af straffen på mellem 21 og 27 procent.
Efter terrorangrebet mod Krudttønden og synagogen i 2015 blev reglerne for prøveløsladelse skærpet, fordi gerningsmanden Omar El-Hussein begik ny kriminalitet under en af sine prøveløsladelser. Og i 2016 trådte nye, strammere regler for forbud mod mobiltelefoner i kraft, som også har haft indflydelse på antallet af afslag, skriver DR Nyheder.
Peter Scharff Smith, der er professor ved kriminologisk institut på Oslo Universitet og forfatter til flere bøger om det danske fængselssystem, mener, at det i Danmark er en vigtig del af vores strafferetssystem, at kriminelle i udgangspunktet har ret til prøveløsladelse, og hvis mere end hver tredje får afslag, så er princippet reelt ikke gældende længere.
”Noget af det mest problematiske ved at have fængsler og frihedsstraf er, hvordan vi får folk ud igen på en ordentlig måde. Prøveløsladelse er en form for gradvis overgang fra fængsel til frihed, og det er meningen, at det skal være normen. Alternativet er, at vi løslader folk direkte til gaden uden fortsat opsyn fra Kriminalforsorgen,” siger Peter Scharff Smith til DR Nyheder.
Han mener, at prøveløsladelser er en væsentlig faktor, når det kommer til at forhindre ny kriminalitet.
Læs også:
URL: https://cafeexit.dk/flere-straffede-faar-nej-til-proeveloesladelse/