Bent Dahl Jensen,
”Fængselshåndbogen” hedder en ny bog, der udkom i august – med undertitlen ”En guide til pårørende og indsatte”. Og den indeholder værdifuld information for alle, som ønsker at vide mere om, hvad der sker, når en person står over for hele retsmaskineriet – og måske senere skal afsone en fængselsdom.
Den er skrevet af freelancejournalist Andreas Rasmussen, som selv har været fængslet tre gange. Han fortæller, at han har baggrund i det autonome miljø på Nørrebro, og har været anholdt flere gange i forbindelse med politiske aktioner, demonstrationer og husbesættelser. I to tilfælde har han været varetægtsfængslet – i henholdsvis 10 og 68 dage (heraf 40 dage i isolation). Herudover har han afsonet en dom på 10 dages fængsel.
Han fortæller også, at disse møder med politiet og rets- og fængselsvæsenet har betydet, at han i dag bl.a. er engageret i et oplysningsarbejde om problemerne ved isolationsfængsling. Møderne med ordensmagten har også sat sit præg på hans personlige liv. ”Selv om alle mine tre fængselsophold har været korte, har de været livsforandrende oplevelser for mig. Især den længste varetægtsfængsling og isolationen vendte op og ned på mit liv. Det har formet både mit personlige og professionelle liv, som det ser ud i dag, selv om det er mere end ti år siden. Derfor ligger emnet mig meget på sinde, også selv om jeg forhåbentlig aldrig selv skal i fængsel igen,” skriver han i bogen.
Bogen gennemgår – først i korte træk og siden meget detaljeret – hvordan en straffesag kører – lige fra anholdelsen, grundlovsforhøret, varetægtsfængslingen til sagens behandling i retssalen. Det mærkes tydeligt, at forfatteren selv har været det hele igennem og mærket det på egen krop. Hele vejen igennem fortæller han, hvad man har ret til, hvordan man kan bruge tiden under varetægtsfængslingen, muligheden for at få en besøgsven eller at tale med præsten, imamen eller psykologen. Og meget mere af den slags.
Der er også et kapitel, der særligt henvender sig til pårørende, herunder deres mulighed for at besøge den indsatte. Et andet kapitel indeholder oplysninger om foreninger, netværk og organisationer i civilsamfundet, hvor indsatte, tidligere indsatte og pårørende kan få hjælp og vejledning – heriblandt Café Exit. Endelig er bogen forsynet med en meget nyttig ordbog over en række begreber fra rets- og fængselsvæsenet, som det er godt at kende.
Andreas Rasmussen: Fængselshåndbogen. En guide til pårørende og indsatte. (Hydra Bøger, august 2021.)
Bogen kan downloades gratis som PDF-fil fra dette link. Forlaget har doneret et antal bøger til Café Exit til uddeling. Brugere, frivillige m.fl. kan få et gratis eksempel ved at henvende sig i vores caféer i København, Odense og Aarhus.
URL: https://cafeexit.dk/faengselshaandbogen-en-bog-med-yderst-relevante-oplysninger-om-alt-fra-anholdelse-til-loesladelse/