Fængselsforbundet: ”Det er sværere at slå på nogen, man kender godt"

Bent Dahl Jensen,  

”Både inden og uden for landets fængselsmure bliver betjente udsat for flere og flere overfald og trusler. Politikerne er endnu ikke kommet med løsningen. De prioriterer det ikke nok, og de forstår ikke vigtigheden af resocialisering, mener eksperter på området,” skriver Politiken.dk.

I 2016 blev der registreret 616 episoder med vold og trusler mod fængselsbetjente. Det er 215 flere end i 2015. Og det er det højeste antal, der nogensinde er registreret, oplyser hr-chef i Kriminalforsorgen, Marianna Fæster Nielsen til Politiken.dk.

Der er ikke nogen nem løsning på volden, men betjentene har en klar idé om, hvad der kunne hjælpe: Der skal ansættes flere, og der skal mere fokus på resocialisering end endnu mere sikkerhed.

Sådan lyder meldingen fra flere af dem, der enten arbejder til daglig i fængslerne eller har med betjentene at gøre. Men når politikerne træffer beslutninger, er det andre ting, der bliver prioriteret. Betjentene får besked på, at de oftere skal visitere de indsatte for blandt andet mobiltelefoner, og de skal bruge mere tid på administrative opgaver.

”Det hardcore sikkerhedsfokus, som politikerne har bedt os om at få styr på, gør, at der mange steder kommer en ubalance i opgaven. Og det betyder, at vi må gå på kompromis med hele den bløde del af opgaven, for det har vi ikke ressourcer til. Det er skruen uden ende, og det skaber et negativt miljø. Vi kan ikke bevæbne os ud af vold og trusler,” siger Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet, til Politiken.dk.

 

Interview med fængselsbetjent

Politiken.dk bringer også et interview med en af de fængselsbetjente, der var udsat for overfald i 2016 – nemlig Birgitte Høgh, der den 11. juni 2016 blev overfaldet i Randers Arrest, hvor hun vikarierede som fængselsbetjent.

 

Reportage fra Nyborg Fængsel

Politiken.dk bringer også en reportage fra Nyborg Fængsel, som fra 2015 til 2016 oplevede en stigning i vold og trusler mod fængselsbetjentene fra 18 til 48 tilfælde – altså en stigning på knap 200 procent.

”2016 var et hårdt år. Vi er blevet pressede. Vi har fået alt for meget at lave. Vi har ikke længere tid til at være ude på gangene og fornemme, hvis noget er under opsejling. Det kunne vi i gamle dage,” fortæller fængselsbetjent Brian Kristiansen til Politiken.dk.

URL: https://cafeexit.dk/faengselsforbundet-det-er-svaerere-at-slaa-paa-nogen-man-kender-godt/