Bent Dahl Jensen,
Rundt om køkkenbordet står en lille gruppe og snitter grøntsager, piller løg, skræller gulerødder og kartofler. De er i gang med at tilberede den mad, de et par timer senere slutter med at spise sammen. Undervejs kommer flere til. Sådan er det hver torsdag, når Café Exits madklub mødes i Apostelkirken i København. Her kommer kvinder og mænd, der har afsonet en fængselsdom og nu er i gang med at finde fodfæste i samfundet uden for fængselsmurene. Her finder de et fællesskab og et frirum, hvor de kan være sig selv.
”Det er guld værd at komme her. Det er det eneste fællesskab, jeg har,” siger Michael. Han har siden slutningen af 2019 taget turen fra Slagelse til København hver uge for at være med. Og onsdag tager han samme tur for at være med i brætspilscaféen, der blev oprettet i sommeren 2023 på initiativ af en af deltagerne i madklubben.
Han hørte om Café Exit, mens han afsonede sin fængselsdom. Café Exit kom ind og holdt caféeftermiddage i fængslet. Michael fik en mentor i Café Exit, og han havde også en Røde Kors-besøgsven, som begge besøgte ham jævnligt under afsoningen. Og da Michael blev løsladt i oktober 2019, gik der ikke lang tid, før han fandt vej til Café Exit i København.
”Jeg kommer hver gang, for det er det eneste, jeg ser frem,” siger Michael, som lige nu er i behandling, fordi han har været ude for en arbejdsskade. Han håber også snart at få en lejlighed i København, så han slipper for den lange transport.
Michael har sammen med andre i madklubben flere gange været inviteret til teater- og biografforestillinger, når Café Exit har fået ledige billetter. Han har bl.a. været på Nørrebro Teater, i Folketeatret og Operahuset.
Hvordan har det været?
”Det har været anderledes, for det er ikke noget, jeg er vant til. Men det er altid spændende. Det var også spændende at se Operahuset indefra, for jeg var med til at køre jord væk fra grunden, da fundamentet til bygningen blev lagt,” fortæller Michael.
En kvinde, som ønsker at være anonym, fortæller, at hun lige efter løsladelsen mest sad hjemme i sin lejlighed og dårligt turde gå ud for at købe ind. Men da hun en dag var med i Føtex for at handle ind til maden, opdagede hun, at det gik okay. ”Så en ting er, at madklubben er et frirum, men den har også hjulpet mig til at turde prøve nogle flere ting,” siger hun. Hun fortæller, at hun under og efter afsoningen har haft en frivillig mentor i Café Exit, som også har været til stor hjælp for hende.
Det var hendes mentor, der foreslog hende at komme i madklubben, men det var grænseoverskridende i begyndelsen. ”I starten kunne jeg ikke lide at deltage. Men så kom Johnny (socialkoordinator i Café Exit) og sagde, at jeg kunne sidde ved bordet og hakke agurker. På den måde kom det stille og roligt som en langsom tilvænning. Jeg kom til at kende nogle af dem, der har været her i mange år, og jeg oplevede, at jeg herinde kunne være mig selv. Jeg lærte lidt efter lidt, at man kan godt være ude i det rigtige liv, uden at der hele tiden bliver spurgt til én. Det gav mod til at gøre andre ting.” Hun begyndte bl.a. at gå til svømning, og hun kommer også i brætspilscaféen om onsdagen.
Det er snart fire år, Jan begyndte at komme i madklubben, som han havde hørt om gennem en veninde – og han har sin datter med hver gang. Mens han sad i fængsel, deltog han nogle gange i de månedlige kultureftermiddage, som indsatte fik udgang til at deltage i – og efter løsladelsen er han kommet hver uge.
”Jeg elsker torsdag, når der er madklub. Jeg oplever en indre ro, når jeg er her. Der er en god stemning, og vi hjælper hinanden, hvis nogen har problemer af en eller anden art,” siger Jan. Han har også benyttet sig af Café Exits gældsrådgivning, og han har talt med unge, som skulle holde foredrag om indsatte og om at være i fængsel.
Jan har også været med til flere af de teaterforestillinger, Café Exit har fået tilbudt. ”Ja, det har været fantastisk. Jeg kunne godt lide operaerne Carmen og Tryllefløjten. Det var fantastiske forestillinger, som jeg ellers aldrig ville have set.”
Han har selv arrangeret ture ud til julemarkedet på Christiania, og i december fik han arrangeret, at sangeren Wafande med stor succes kom og underholdt ved kultureftermiddagen lige før jul.
Jesper er frivillig og har stået for madlavningen i omkring trekvart år.
”Jeg gør det, fordi det er hyggeligt. Der er et godt selskab, og så er det berigende. Dem, der kommer her, kommer ikke bare for at få en hyggelig eftermiddag, men for nogen af dem er det det bedste selskab, de kan få – og for nogen er det måske det eneste selskab. Det synes jeg er berigende, og så er det dejligt at lave noget sammen med andre. Jeg ser det som en god social proces at lave maden, og der er et godt fællesskab med en god snak omkring bordet,” siger han.
Café Exits madklub i København er lige så gammel som selve foreningen – 17 år til sommer. Et af målene har helt fra begyndelsen været at skabe fællesskaber, hvor tidligere indsatte kunne mødes for at opbygge nye relationer. Navnet har skiftet fra mandags- og onsdagsklub til madklub, men indholdet har hele været koncentreret om at mødes for at lave mad og spise sammen.
Der er altid kommet en fast kerne uge efter uge, mens andre er kommet mere sporadisk. Men kernen er blevet større med tiden, og der er opstået flere aktiviteter, fortæller Johnny Viktor Pedersen, der er socialkoordinator. Han har også været med helt fra starten i 2007. Nu er der en fast gruppe på godt 10 personer, og ofte kommer der flere.
En anden udvikling er, at deltagerne jævnligt tager på udflugter sammen – i biografen eller i teatret. Madklubben får jævnligt stillet billetter til rådighed fra foreningen Fuldt Hus. Det er en almenvelgørende forening, hvis medlemmer er kulturudbydere, der ønsker at tage et socialt ansvar ved at donere ikke-solgte billetter til borgere i en udsat position via velgørende organisationer.
Café Exit har også madklubber i Odense og Aarhus.
Salling Fondene støtter madklubben i København med 46.200 kr. årligt i 2024 og 2025.
• Læs opslag fra Salling Fondene på LinkedIn.
URL: https://cafeexit.dk/cafe-exits-madklub-er-et-frirum-for-loesladte/