Inger Dahl,
”Exit har præcis samme mål som Kriminalforsorgen: at sørge for, at mennesker ikke bliver ved med at begå kriminalitet, fordi det skader andre og dem selv,” siger William Rentzmann, når han bliver spurgt, hvorfor han er gået ind i bestyrelsen for Exit.
Hvorfor er Exit nødvendig?
”Uanset hvor meget Kriminalforsorgen gør med tilbud om behandling, job og uddannelse, er der mange indsatte, vi ikke kan nå, fordi vi er en myndighed. Mange af de indsatte er trætte af myndigheder, og nogle ser os direkte som fjender, og så er det jo svært at nå hinanden. Derfor er det helt afgørende, at der også er private organisationer, som går ind og får fat i dem, vi ikke kan få fat i,” siger han. Han mener, at Exits motto: ’Fra indsat til værdsat’ siger meget om organisationens etik og menneskesyn, som han sympatiserer med.
”I Exit siger man: ’Man skal aldrig give op – der er altid håb’. Sådan har jeg også altid selv tænkt, selv om der kan være masser af gode grunde til at give op, når folk kommer tilbage i fængsel den ene gang efter den anden. Erfaringen viser, at hvis man ikke giver op, vil de på et eller andet tidspunkt holde op med kriminaliteten.”
Inddrager tidligere kriminelle
Exit inddrager tidligere kriminelle i arbejdet, og det har ifølge Rentzmann afgørende betydning, hvis man skal nå dem, systemet ikke kan få fat i.
”De kan skabe en tillid, som vi andre ikke kan. Og så har de en særlig faglighed, som vi andre ikke har,” siger han med et glimt i øjet.
Samarbejde med Kriminalforsorgen
Ikke overraskende lægger han vægt på, at Exit har etableret et godt samarbejde med fængslerne og Kriminalforsorgen.
”Man kan jo se, at Exit får adgang til flere og flere institutioner, og det er fordi, systemet tror på, at Exits arbejde er værd at bygge på. ”
Frivillige giver nyt netværk
Mange frivillige er i gang i Exit, og William Rentzmann understreger, at de senere års forskning fra USA og Canada viser, at opbygning af nye sociale netværk for de tidligere indsatte er det allervigtigste, man kan gøre for at støtte dem til ikke at vende tilbage til dem, de plejer at hænge ud med.
”Da vi i Kriminalforsorgen indførte samfundstjeneste i 80’erne, foregik det netop på de steder, hvor man kunne udføre samfundstjeneste sammen med frivillige, som ikke får penge for deres arbejde. Frivillige er engagerede, og de kriminelle kan mærke, at her kommer én, der vil mig. Desuden lærer de frivillige meget om kriminelle, og de kan give videre til deres omgangskreds, at de har arbejdet sammen med en, som på næsten alle punkter er et almindeligt menneske. Det betyder langt mere, end når vi andre siger det.”
Ansvar for deres eget liv
”At lære de løsladte at tage ansvar for deres eget liv og hjælpe dem, der hvor de ikke kan, er et godt princip, som jeg kan se, at Exit går ind for. Det passer fint med Kriminalforsorgens principprogram, hvor et af principperne er ansvarlighed”, siger William Rentzmann.
Det går ud på, at de indsatte selv tager ansvar for deres egen behandling. De skal selv lave deres egen mad i fængslerne, mens man før i tiden hverken skulle lave mad, vaske sit tøj eller sy en knap i. Hvis man havde siddet inde nogle år, kunne man til sidst ikke noget, og det gjorde man op med i Kriminalforsorgen, som indførte nye principper i 90’erne, som skulle gøre forholdene i fængslerne så normale som muligt.
Det hemmelige kort
William Rentzmann er begejstret for Fangekoret, som også sang ved hans afskedsreception i Kriminalforsorgen. Han lægger da heller ikke skjul på, at Fangekorets tilknytning til Exit har bidraget til, at han er gået ind i bestyrelsen.
”Jeg har hørt Fangekoret utallige gange og kender flere af dem, der er med. De gør et fantastisk arbejde. Det er godt for dem selv – det er godt for Kriminalforsorgen – og ikke mindst er det godt for befolkningens syn på kriminelle. En del ældre mennesker, som ellers ville være hamrende nervøse for en kriminel, har hørt de her rødder stå på kirkekoncerter og fortælle om, hvad de synes om livet og det, de har gjort. Det er helt uvurderligt, og måske får tilhørerne et lidt ensidigt indtryk. Men det gør ikke noget, for der er virkelig noget at afbalancere i befolkningens holdninger.
Hovedopgaven er finansiering
Et af hovedproblemerne i Exit er at få arbejdet finansieret, og det ser Rentzmann som et område, hvor han kan bidrage.
”Jeg vil gerne være med til at prøve at skaffe flere og mere varige midler, som ikke er øremærket til bestemte formål. Det er ikke nemt, for politikerne er ikke meget for at give driftsbevillinger til denne type organisationer. Jeg kan være med til at skabe kontakt til det politiske niveau og til at skabe politisk opbakning, og den skal være meget bred,” siger han.
Links
Kriminalforsorgens principprogram
William Rentzmann er stolt af de principper, som Kriminalforsorgen arbejder efter. De blev vedtaget i 90’erne, og han påpeger, at der grundlæggende er mange af de samme værdier i Exit. www.kriminalforsorgen.dk/Principprogram-251.aspx
URL: https://cafeexit.dk/cafe-exit-stoetter-loesladte-ved-aldrig-at-give-op/