Café Exit deltog i debat om fængsler og Fangekoret optrådte flere gange på Folkemødet

Café Exit deltog i debat om fængsler og Fangekoret optrådte flere gange på Folkemødet

Bent Dahl Jensen,  

Manglen på fængselsbetjente går ud over det resocialiserende arbejde i fængslerne. Det var der bred enighed om blandt deltagerne i en paneldebat ved Folkemødet på Bornholm i sidste uge. Deltagerne var folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen, og Tom Hansen, der er projektmedarbejder i Café Exit, medlem af Fangekoret Tom Hansen. Han har tidligere afsonet en dom på syv år.

Mødet blev holdt på initiativ af Fængselsforbundet, og anledningen er den videokampagne, Café Exit lancerede for nogle uger siden med titlen ”Flere fængselsbetjente, ja tak!”. Her fortæller seks tidligere indsatte om det arbejde, fængselsbetjente udfører – og at det har store konsekvenser for indsatte, at der mangler fængselsbetjente.

”Jeg vil gerne have flere fængselsbetjente, fordi det giver bedre forhold under afsoningen, og fængslet bliver et mere trygt sted at være,” fortæller Tom Hansen i videoen.

I paneldebatten sagde Tom, at han har indtryk af, at det er blevet dårligere at være indsat, siden han blev løsladt for nogle år siden, fordi der blevet mindre tid til det resocialiserende arbejde. Han efterlyste samtidig nogle positive historier om, hvad fængselsbetjente gør for at hjælpe indsatte i ”den rigtige retning”.

Karina Lorentzen Dehnhardt sagde, at det er afgørende, at der skaffes flere fængselsbetjente. Samtidig foreslog hun, at man åbner op for flere prøveløsladelser, da det kan mindske presset på fængslerne. Og pegede på, at det kan gøre fængselsbetjentenes arbejde mere meningsfyldt, hvis der tages et opgør med regler, der ikke giver mening i hverdagen.

Bo Yde Sørensen sagde, at der efter hans mening er en tillidskrise snarere end en kulturkrise i fængselsvæsenet, fordi nogle betjente har mistet tilliden på grund af de nedskæringer, der er gennemført i de seneste 10 år. Han beklagede samtidig, at der i medierne er stor interesse for de negative historier, men ikke for de positive beretninger.

Efter paneldebatten sang Fangekoret under ledelse af Louise Adrian til stor begejstring for de fremmødte.

Kø ved teltet for at høre Fangekoret

Fangekoret gav også koncert i ”Himmel & Jord”-teltet. Det var – i lighed med tidligere folkemøder – en succes, hvor folk stod i kø uden for teltet for at høre koret, selv om udsynet var begrænset.

Indimellem sange fortalte medlemmer om, hvad det har betydet for dem at være i fængsel. Det er også det, der afspejles i korets sange, der er skrevet af medlemmerne. På repertoiret var også klassikere som ”Oh, Happy Day” og ”You raise me up”.

Fangekoret måtte også diske op med et par ekstranumre for det begejstrede publikum.

Der var trængsel for at høre Fangekoret ved koncerten i “Himmel & Jord”-teltet. (Foto: Bent Dahl Jensen)

Erik Adrian fortalte om arbejdet som fængselspræst

Der var også lejlighed til at høre mere om, hvad en fængselspræst laver. I Kriminalforsorgens telt fortalte Erik Adrian, der i over 16 år har været fængselspræst i Vestre Fængsel i København, om arbejdet blandt indsatte – både om gudstjenester og samtaler med indsatte. Herunder også samtaler om svære ting, som fx at fortælle en indsat, at hans bror er blevet dræbt, eller at en pårørende er død. Han fortalte også, at der blandt indsatte er stor respekt om fængselspræstens arbejde.

Erik Adrian var med til at stifte Café Exit i 2007, og han har siden været næstformand i foreningen.

Fængselspræst Erik Adrian fortalte om arbejdet blandt indsatte i Vestre Fængsel. (Foto: Bent Dahl Jensen)

URL: https://cafeexit.dk/cafe-exit-deltog-i-debat-om-faengsler-og-fangekoret-optraadte-flere-gange-paa-folkemoedet/