Tidligere bandepakker har haft tvivlsom effekt

Bent Dahl Jensen,  

Alle rocker- og bandepakker i de seneste år har haft fokus på skærpede straffe, selv om effekten er usikker. Den nye bandepakke skriver sig ind i netop den tradition. Det er nemlig langtfra første gang, at en justitsminister præsenterer en pakke med skærpede straffe og taler dunder mod rockere og bandemedlemmer, skriver Politiken.dk. Avisen nævner flere eksempler:

Ordene var også hårdtslående, da daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K) i 2009 præsenterede en rocker- og bandepakke. Med ansigtet i alvorlige folder gjorde den konservative minister det klart, at grænsen var nået. ”Vi er i en uacceptabel og uholdbar situation. Det vil vi sætte en stopper for med en hård og kontant plan,” sagde han.

I 2013 fulgte Morten Bødskov (S) trop med en pakke kaldet ”Fast greb om banderne”, der skærpede fængselsstraffe samt reglerne for udgang og prøveløsladelse, fordi ”den hårde kerne” ikke skulle forvente ”nogen form for tolerance”.

Med den nye pakke benytter politikerne sig endnu engang af muligheden for at skærpe straffen for hård kriminalitet. Konkret er alle partier med undtagelse af Alternativet, SF og Enhedslisten blandt andet enige om at øge strafferammen for ulovlig brug af skydevåben og eksplosivstoffer i det offentlige rum med op til 50 procent, ligesom en fordobling af minimumsstraffen for ulovlig besiddelse af skydevåben er en del af de i alt 35 initiativer.

Det sker på trods af en rapport fra Justitsministeriets egen forskningsenhed, der i 2015 fastslog, at det er svært at påvise en effekt af længere straffe. Som der står i rapporten, så peger enkelte studier på, at længere straffe mindsker risiko for tilbagefald til kriminalitet, ”mens den øvrige forskning peger på, at længere straffe ikke har en større præventiv effekt end korte,” skriver Politiken.dk.

”Det kan da ikke udelukkes, at den slags skærpelser får enkelte til at tænke sig om en ekstra gang, før de tilslutter sig en rockergruppe eller bande eller deltager i kriminalitet; men efter al erfaring er det ikke særlig sandsynligt, at strengere straffe gør ret meget fra eller til,” siger professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet til Politiken.dk., og han uddyber:

”Det indebærer naturligvis længere tid i fængsel; men om det samlet set bidrager til at nedbringe kriminaliteten, er temmelig tvivlsomt. Tværtimod kan det styrke tilhørsforholdet til gruppen eller banden og måske til og med give højere status inden for denne.”

 

URL: https://cafeexit.dk/bandepakker-har-haft-tvivlsom-effekt/